Hvad er forskellen mellem en operation og en procedure?

Mens begreberne “operation” og “procedure” ofte anvendes indbyrdes i daglig tale, betyder de ikke rent faktisk det samme. Nøgleforskellen mellem en operation og en procedure er behovet for et snit. At lave et snit eller skære ind i huden for at få adgang til kroppens dybere væv eller organer, er et afgørende kendetegn ved kirurgi. Hvis et medicinsk udfald nås uden at gøre en pause i huden, er der normalt ikke foretaget operation.

Forvirring opstår ofte om forskellen mellem en operation og en procedure, fordi de to er nært beslægtede. Teknisk set er en operation en bestemt type procedure. En procedure er en bred generel betegnelse, der refererer til en række af foruddefinerede trin, der skal følges for at opnå et ønsket resultat. Derfor er en “kirurgisk procedure” synonymt med en “operation”. Af hensyn til klarheden betegnes procedurer, der ikke falder ind under klassificering af operation, undertiden som “ikke-kirurgiske procedurer”.

Mens de tekniske definitioner fortsætter med at holde troen for det meste, begynder de traditionelle linjer, der adskiller en operation og en procedure, at blive sløret lidt i lyset af de fortsatte teknologiske fremskridt. Med udviklingen i moderne kirurgiske værktøjer er der behov for mindre og mindre snit til mange operationer. Minimalt invasive operationer udført med laparoskoper kræver f.eks. Meget mindre snit end deres mere invasive alternativer. Mindre indsnit fører til hurtigere genopretningstider og reducerer også risikoen for infektion. Disse ændringer kræver mange mennesker til at justere deres mentale begreber om, hvad en operation og en procedure er, nogle kan forvente, at operationer har længere inddrivelsestider end procedurer, men denne antagelse er ikke altid korrekt.

Med fremkomsten af ​​nye teknologier som lasere har definitionen af ​​”skæring” også udvidet. Tidligere kunne skæring kun opnås med traditionelle kirurgiske instrumenter som skalpeller. I dag kan lasere udføre mange af de samme funktioner. Som en generel regel, når lasere anvendes på samme måde som standard kirurgiske instrumenter, anses sådanne anvendelser som kirurgiske. Så, LASIK øjenoperation, hvor en laser bruges til at skære i øjenvæv, kvalificerer sig som kirurgi.

I modsætning hertil er ikke-invasive laserbehandlinger ofte, men ikke altid betragtet som kirurgi. Et eksempel er laser resurfacing, hvor en laser bruges til at fjerne øvre lag af huden. Selvom der ikke sker store indsnit, og laserne ikke trænger dybt ind i kroppen, fører flere karakteristika ved laserovervågning mange fagfolk til at klassificere det som kirurgi alligevel. Disse karakteristika omfatter de involverede typer af laser, anvendelse af anæstesi og overfladearealet.