Hvad er triclosan?

Triclosan er den primære aktive ingrediens i mange antibakterielle og svampedræbende produkter, vi alle bruger regelmæssigt. Det er en organisk forbindelse, der er et biocid, bakteriostatisk og ikke meget opløseligt i vand. Triclosan fremstilles ved delvis oxidation af benzen eller benzoesyre under anvendelse af Raschig- eller cumenprocessen. Det er blevet populært som et tilsætningsmiddel til håndsæbe, ansigtsvask, tandpasta og bruges i Microban® produkter som redskaber, tøj og legetøj. Forbindelsen anvendes også i højere koncentrationer (2%) som behandling til mennesker med methicillinresistente stafylokokker (MRSA).

Triclosan nedbrydes meget langsomt og er blevet fundet i årtier gammelt slam i bunden af ​​søer såvel som i spildevand. Faktisk er det et af de mest påviste elementer i spildevand, og påvirker algevæksten. Fordi det nedbrydes langsomt og ikke er meget opløseligt i vand, skyldes dets effektivitet i håndsæbe det faktum, at den forbliver på hænderne og fortsætter med at dræbe bakterier, selv efter at de er blevet skyllet og tørret. Ifølge nogle undersøgelser dræber produkter der indeholder triclosan op til 99,6% af bakterier.

Selv om forældre, lærere og læger overalt helt sikkert elsker fordelene ved triclosan på grund af dets effektivitet ved at dræbe uønskede bakterier, har det sine kritikere. Kritikere af antibakterielle produkter, og specielt triclosan, hævder at dens overanvendelse vil resultere i udvikling af resistente bakterier. Nuværende studier bestrider denne påstand, og der er ikke noget konkret bevis for, at forbindelsen skyldes nogen resistente bakterier.

En anden kritik er, at forbindelsen kan være kræftfremkaldende. Ifølge undersøgelser interagerer det med klor i ledningsvand for at fremstille chloroformgas, hvilket er kræftfremkaldende. Denne effekt forværres af sollys. Miljøstyrelsen (EPA) hævder, at det muligvis har dioxiner, der er kræftfremkaldende. Faktisk fandt Virginia Polytechnic Institute, at når en opvaskemiddel blev kombineret med ledningsvand, skabte det chlorerede dioxiner. En anden undersøgelse viser, at triclosan udskilles i human breastmilk, og er en hormonforstyrrende stof hos dyr.

I øjeblikket anvendes triclosan i ca. 75% flydende sæbeprodukter. Mange producenter, der hævder kritik af modstandere af sammensætningen, faserer ingredienserne ud af deres produkter. Dette kan også skyldes dels studier, der har vist, at almindelig gammel sæbe kombineret med ordentlig håndvaskeknik kan være lige så effektiv til bekæmpelse af de daglige bakterier, som du kommer i kontakt med.