Hvad er trombose?

Trombose er et medicinsk begreb, der refererer til en obstruktion af et blodkar forårsaget af blodpropper, der kaldes en trombose. Blodpropper kan danne sig i både blodårer og arterier. Når en blodprop hindrer en vene, kaldes den venøs trombose, og obstruktionen af ​​en arterie er kendt som arteriel trombose. Dette kan være en alvorlig tilstand, især når obstruktionen opstår i en af ​​de to hovedarterier i hjertet. Tilstanden kan føre til hjerteanfald, slagtilfælde og andre livstruende komplikationer.

Der er flere typer af trombose, der er relevante for typen og placeringen af ​​obstruktion. Deep venetrombose (DVT), renal venetrombose, cerebral venøs trombose og koronar thrombose er eksempler. En blodprop, der skyldes koagulation af blodet, der danner en gelatinøs klump inde i et fartøj, kan forekomme overalt i kroppen. Komplikationer opstår, når en blodpropp blokerer den normale strøm af blod gennem karrene, og når en blodpropp løsner sig selv og begynder at rejse gennem kroppen.

Der er flere årsager til blodpropper. Sygdom eller skade på en vene, immobilitet, blodforstyrrelser, visse medikamenter og forskellige sygdomme, herunder arteriosklerose eller hærdning af arterierne er almindelige årsager. Tilsvarende er mennesker, der er udsat for blodpropper, enten på grund af arvelige tilstande eller medicinske forhold, i større risiko for denne tilstand. Livsstilvaner, såsom rygning og fedme kan også tjene som en bidragende faktor.

Symptomer kan være forskellige i forskellige mennesker, men kan omfatte smerte, ømhed eller ubehag i kalven eller låret, hævelsen og den tilbagevendende dannelse af blodpropper. En læge kan diagnosticere en blokering med en samling af fysisk undersøgelse og medicinsk historie, blodprøver og diagnostisk testning. Det er vigtigt at fortælle din læge om eventuelle medicin, du tager i øjeblikket, såvel som hvad du måske har taget for nylig, og for at diskutere kendte medicinske tilstande og arvelige sygdomme.

Hvis din læge diagnosticerer en obstruktion af et fartøj eller dannelsen af ​​blodpropper, vil behandling være nødvendig og vil afhænge af blokeringens omfang, type og placering. Nogle af de behandlingsmuligheder, som lægen kan diskutere, omfatter antikoagulant medicin, medicin eller behandling for at opløse blodproppen eller kateterindsatsen. Personer, der tager antikoagulant medicin, også kaldet blodfortynder, bør altid videregive disse oplysninger til deres læger og andet medicinsk personale, herunder deres tandlæge og apotek, inden de gennemgår en procedure eller behandling eller tager en ny medicin.