Hvad er forskellen mellem en enema og suppositorium?

Der er en markant forskel mellem en enema og suppositorium, selvom de begge bruges til lindring af forstoppelse i nogle tilfælde. Enema er en væske, der er indsat i endetarmen ved hjælp af en dyse, der er fastgjort til en pose fremstillet af plast eller klud. Væsken tvinges ind i endetarm gennem denne enhed for at lindre lejlighedsvis forstoppelse eller forberede patienter til operation. Et suppositorium er et lille faststof eller halvfast stik lavet af en bestemt type medicin. Den mest anvendte type er lavet af glycerin og bruges til at lindre forstoppelse, selv om andre lægemidler også kan komme i form af et suppositorium.

I de fleste tilfælde bruges en enema og suppositorium til meget lignende ting og arbejde på en meget lignende måde. Både væsken findes i en enema og glycerin i afførende suppositorier arbejder for at smøre hærdet afføring, så de passerer lettere. Enemer arbejder generelt mere effektivt på at rense hele tyktarmen, da de har en længere rækkevidde og indeholder mere medicin med hver brug. Suppositorieafføringsmidler er imidlertid generelt mere sikre og kan bruges i længere tid med færre bivirkninger. Glycerin, selvom et faststof hurtigt smelter en gang inde i endetarmen og giver smøring for svære at passere afføring.

Det er vigtigt, at patienter ikke anvender en enema og suppositorium samtidig med mindre de er instrueret af en læge. Enemoer kan forårsage skade på tyktarmen, hvis det udføres for ofte. Suppositorier absorberes ikke generelt af kroppen, men de forårsager rektal stimulering, og dette kan føre til egne problemer. Hvis det rektale område stimuleres med et suppositorium for ofte, kan det blive svært at passere afføring uden den tilsatte stimulus. Dette kan føre til afhængighed af suppositorieafføringsmidler.

Både en enema og suppositorium kan bruges til forskellige ting. Den samme type pose og dyseanordning, der anvendes til lindring af forstoppelse, kan også anvendes til kvindelig udtørring eller til at udføre vaginal skylning til infektioner. Suppositorier kan indeholde forskellige typer medicin og kan bruges til at behandle visse andre sygdomme eller tilstande, primært kvalme, når en oral medicin ikke vil blive nede.

Hvis symptomer på forstoppelse vedvarer eller bliver værre, bør patienterne afbryde brugen af ​​alle lægemidler og konsultere en læge. I de fleste tilfælde er suppositorier symptomfrie bortset fra mild ubehag lige efter indsættelse. Enemoer kan forårsage mild abdominal kramper og stærk trang til at evakuere tarmene. Hver behandling bør ikke anvendes, hvis forstoppelse ledsages af alvorlige abdominale krampe, blod i afføringen, kvalme, opkastning eller feber uden at konsultere en læge.