Hvad er forskellen mellem ketoprofen og ibuprofen?

Ketoprofen og ibuprofen er stoffer, der lindrer smerte og hævelse på lignende måder. Selvom de har samme primære effekt på patientens krop, er disse stoffer kemisk forskellige fra hinanden, og patienter, der har haft en bivirkning på et af disse lægemidler, kan være i stand til at tolerere den anden uden problemer. Disse lægemidler kan også forårsage forskellige bivirkninger og kan anvendes til forskellige formål.

Hovedforskellen mellem ketoprofen og ibuprofen er den kemiske struktur af hvert lægemiddel. Ligesom mange andre organiske stoffer fremstilles begge disse stoffer af en blanding af carbon, hydrogen og oxygenatomer, men disse atomer forekommer i forskellige proportioner og arrangementer i hver af stofferne. Den kemiske formel for ibuprofen er C13H18O2, mens formlen for ketoprofen er C16H14O3.

Disse lidt forskellige strukturer tillader disse stoffer at blokere smerte på lidt forskellige måder. Læger er ikke helt sikre på, hvordan andre ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) virker, men de ved, at mange af disse stoffer stopper COX-1 og COX-2 enzymer fra at skabe andre enzymer, der fører til hævelse. Når hævelsen reduceres, går smerten i forbindelse med denne hævelse naturligt væk.

En anden forskel mellem ketoprofen og ibuprofen er den type bivirkninger, som hver producerer. Ketoprofen kan forårsage bivirkninger, der normalt ikke er forbundet med ibuprofen, såsom hovedpine, søvnbesvær og udvikling af mavesår. Patienter, der har en alvorlig reaktion på ibuprofen, kan også have bivirkninger, såsom forvirring, aggression eller rødme i øjnene, at patienter, der har en tilsvarende alvorlig reaktion over for ketoprofen, sandsynligvis ikke vil vise.

Tilgængeligheden af ​​ketoprofen og ibuprofen sætter også disse to lægemidler fra hinanden. Ibuprofen er let tilgængelig i både receptstyrke og over-the-counter styrke over hele verden. Ketoprofen er tilgængelig i mange lande som receptpligtig medicin, men den er ikke altid tilgængelig over-the-counter. Det er også almindeligt, at ketoprofen anvendes i veterinærmedicin, mens ibuprofen sædvanligvis undgås, fordi det er giftigt for mange dyr.

På trods af forskellene mellem ketoprofen og ibuprofen er disse to medikamenter forholdsvis ens i den måde, de påvirker patienterne på. Begge er NSAID’er, der bruges til at reducere smerte, hævelse og feber. De er almindeligvis ordineret til patienter med gigt, skade eller smerter på grund af menstruation. Disse lægemidler kan også gives for at reducere feber, som f.eks. Forårsaget af influenza.