Hvad er forskellen mellem meningitis og encephalitis?

Meningitis og encephalitis er begge infektioner, som påvirker hjernen. Forskellen mellem de to observeres i regionen af ​​den hjerne, de inficerer. Disse infektionsprocesser kan hver især forårsage betændelse eller hævelse af hjernen og kunne udløse alvorlige bivirkninger eller endog døden.

Mens begge infektioner påvirker hjernen, angriber hjernehinden meninges eller den beskyttende filmlignende dækning af hjernen og rygmarven. Symptomer kan komme hurtigt og ofte medføre en alvorlig hovedpine, stiv nakke og mulig feber. Encephalitis påvirker på den anden side selve hjernen og præsenterer med influenzalignende symptomer. Hver tilstand kan forekomme alene eller sammen med den anden.

Begge forhold kan forårsage problemer med ting som hukommelse, koncentration og søvn. Hver tilstand kan også forårsage forvirring, kvalme med eller uden opkastning og mulig anfaldsaktivitet. Meningitis kan også forekomme med misfarvning af huden eller udslæt. Encephalitis kan udløse problemer med fornemmelser eller følelser i lemmerne, med mulighed for svaghed eller endog lammelse.

Den infektion, der beder om meningitis og encefalitis, skyldes sædvanligvis en bakterie eller virus, der overføres ved tæt kontakt med en inficeret person, normalt gennem en udveksling af kropsvæsker. De bakterier, der forårsager disse tilstande, kan overleve og transporteres gennem spyt, nasal sekret eller tarm ekskrement. Kontraherende disse infektioner kan opstå ved at dele personlige ting eller endda bo tæt på en smittet person. En gang inde i kroppen kommer smitten ind i blodbanen og gør sin vej til hjernen.

Hævelsen forårsaget af meningitis og encephalitis kan løse sig selv afhængigt af sværhedsgraden af ​​infektionen. Alvorlige langvarige bivirkninger af meningitis og encephalitis kan omfatte sådanne ting som problemer med tale, hørelse, syn eller hukommelse og ændringer i adfærd eller humør. Alvorlige tilfælde af enten infektion kan også omfatte tab af muskelkoordinering eller manglende evne til at bevæge en bestemt kropsdel, også kaldet lammelse og skade på hjernen.

Alvorlig meningitis har potentialet til at forårsage svigt i visse organer i kroppen, især nyrerne. Hvis det bliver ubehandlet, kan meningitis også medføre, at kroppen går i chok, en livstruende tilstand, hvor kroppen ikke cirkulerer nok blod, hvilket reducerer mængden af ​​ilt og næringsstoffer, som reagerer gennem kroppen.

Encephalitis kan påvirke vejrtrækningen ved at forårsage åndedrætsbesvær eller alvorlige problemer med at trække vejret. Åndedrætsbesvær, som chok, nedsætter mængden af ​​ilt, som bevæger sig gennem kroppen. Hvis infektionsprocessen er alvorlig nok, kan det forårsage, at kroppen falder ind i et koma, en tilstand af bevidstløshed. Meningitis og encefalitis, der ikke er behandlet i deres farligste tilstand, kan endda forårsage døden.