Hvad er placebo effekten?

Under næsten alle kliniske lægemiddelforsøg får en vis procentdel af frivillige en identisk udseende, men kemisk neutral pille eller injektion kaldet placebo. Gruppen af ​​frivillige, der får denne placebo, kan bruges som kontrolgruppe, hvilket betyder, at deres reaktioner under forsøget vil blive sammenlignet med de frivillige, der faktisk modtog den rigtige medicin. Der er også mulighed for, at frivillige eller testpersonerne selv ikke har nogen ide om, hvilke frivillige der tog placebo og som fik det virkelige stof. I dette scenario har et kontroversielt fænomen kendt som placebo-effekten været kendt for at forekomme.

Placebo-effekten opstår, når en frivilliges stærke tro på behandlingen faktisk udløser en forbedring af hans eller hendes sundhed. Selv hvis patienten eller frivilligt får en helt uskadelig sukkerpille eller en injektion af steriliseret vand, skaber muligheden for at få en fordel af det virkelige stof et placebo-effekt. Ifølge nogle forskere viser en vis procentdel af de patienter, som ubevidst modtager en placebo, nogle tegn på forbedring, især inden for smertebehandling og det samlede energiniveau.

De fleste eksperter mener, at placebo-effekten er psykosomatisk, da der ikke findes aktive forbindelser i placebos. Det er blevet spekuleret, at forskerne selv bidrager til at skabe denne effekt ved at fortælle frivillige, at de måske eller måske ikke har modtaget den aktive form af stoffet. Hvis en motiveret frivillig vælger at tro, at han faktisk har modtaget det rigtige stof, så kan han blive alt for følsom overfor alle ændringer i hans tilstand. Interessant nok rapporterer mange, der har oplevet placebo-effekten kun små til moderate ændringer i deres forhold, ikke fuldstændige helbredelser eller remissioner.

Placebo-effekten kunne også relateres til kroppens frigivelse af naturlige smertestillende midler, der hedder endorfiner, samt andre kemikalier, der er designet til at bekæmpe depression eller øge energiniveauer. Selvom en placebo selv ikke kan have nogen mærkbar effekt på en frivilliges kropskemi, kan nogle patienter opleve en følelse af ro eller ro i sindet efter at have modtaget, hvad der kan være en gavnlig behandling. Denne effekt kan ligner de psykologiske fordele, mange mennesker oplever efter en læges eksamen. Den tilsyneladende forbedring af symptomer forårsaget af placebo-effekten kan være resultatet af, at frivillige modtager en professionel personlige opmærksomhed og beroligelse.

Placebo-effekten er imidlertid ikke universelt anerkendt af forskere. Næsten alle de indberettede fordele er af den ikke-kvantificerbare sort, såsom smertelindring eller forbedret mental fokus, hvilket betyder, at de ikke let kan verificeres ved standard medicinsk test. Den frivillige, der fik placebo, kan ubevidst levere svar, som han eller hun mener, at forskerne vil høre, specifikt hvor effektiv forsøgsmedicinen ser ud til at være.