Hvad er tracheobronchitis?

Tracheobronchitis, også kendt som bronkitis, er en tilstand, der involverer betændelse i luftrør eller bronkier, der begge bærer luft til lungerne. Dette er ofte resultatet af en infektion, men kan også skyldes en irriterende eller allergisk reaktion. Symptomer omfatter en hoste, hvæsen og halsbetændelse. Behandling fokuserer normalt på symptomerne, fordi tilstanden generelt heler sig selv naturligt og relativt hurtigt, men undertiden foreskrives antibiotika. Resten og masser af vand anbefales normalt for at fremskynde genopretningsprocessen.

Åndedrætssystemet indeholder både luftrør og bronchi. Når der opstår betændelse i disse dele af kroppen, kaldes det ofte som tracheobronchitis. Dette er en relativt almindelig tilstand, der kan være resultatet af en viral eller bakteriel infektion. Hvis en person svælger eller indånder en irritation, kan der også forekomme betændelse.

Bronkitis eller tracheobronchitis refererer normalt til en gruppe af symptomer i stedet for en bestemt tilstand, så det er teknisk ikke smitsomt. Hvis symptomerne imidlertid skyldes en viral eller bakteriel infektion, kan det være smitsomt. Bronkitis forårsaget af irriterende stoffer, såsom cigaretrøg, kan dog ikke overføres direkte mellem mennesker.

En hoste, som enten kan være tør eller indeholde slim, er det mest almindelige symptom på tilstanden. Afhængig af sværhedsgraden kan konstant hoste resultere i andre symptomer såsom et ømt bryst eller maven. I de mest alvorlige tilfælde kan voldelig hoste forårsage skade på brystvæggen. Andre potentielle symptomer på tracheobronchitis omfatter hvæsende vejrtrækning, hvilket er resultatet af musklernes stramning og luftvejene bliver betændt, ondt i halsen og feber.

Tilstanden er normalt akut, hvilket betyder, at det ofte kun varer nogle få uger. Hvis tilstanden dog forårsager kronisk betændelse, bliver medicinsk behandling vigtigere. Til at begynde med skal patienten hvile og forsøge at holde sig varm, samtidig med at man undgår dehydrering. Hvis hosten forårsager betydeligt ubehag, kan en luftfugter være nyttig for at mindske irritationen. Over-the-counter smertestillende midler og hostemedicin kan også bidrage til at reducere symptomerne og gøre tilstanden mere utholdelig.

Symptomerne på tracheobronchitis skyldes ofte virusinfektioner, som ikke kan behandles med antibiotika. Hvis tracheobronchitis er et resultat af en bakteriel infektion, kan en antibiotikabehandling dog ordineres. I mange akutte tilfælde vil en læge anbefale behandling af symptomerne frem for den underliggende årsag, fordi ubehaget normalt løser sig selv naturligt.