Hvad er forbindelsen mellem personlighedsforstyrrelser og løgn?

Personlighedsforstyrrelser er en paraplybetegnelse, der dækker flere typer psykiske sygdomme. Blandt disse er løgn især tydelig, når man undersøger narcissistisk personlighedsforstyrrelse og antisocial personlighedsforstyrrelse. I disse tilfælde er forbindelsen mellem personlighedsforstyrrelser og løgn centreret om patientens ønske om at synes vigtig eller stammer fra en manglende evne til at fortælle rigtigt fra forkert.

Et forhold mellem personlighedsforstyrrelser og løgn er iboende hos mennesker, der har narcissistiske personlighedsforstyrrelser. De med narcissistiske personlighedsforstyrrelser vil ligge for at få dem til at virke mere vigtige eller kyndige. Disse løgne kan komme i form af opblæsning af deres præstationer eller deres baggrunde. Personer, der har narcissistiske personlighedsforstyrrelser, føler, at de er specielle og bør behandles specielt og kan ikke bryde sig om at få den særlige behandling resulterer i skade for andre.

Andre narkotiske personlighedsforstyrrelser indbefatter indstilling af urealistiske mål, følelse af jaloux hos andre og følelse overlegen overfor andre. Samtidig kan personer med narcissistisk personlighedsforstyrrelse mene, at andre er jaloux på dem. Personer med narcissistisk personlighedsforstyrrelse kan forsøge at udnytte andre og have svært ved at have sunde relationer.

Dem, der har antisocial personlighedsforstyrrelse, viser også sammenhængen mellem personlighedsforstyrrelser og løgn. Mennesker med antisocial personlighedsforstyrrelse lider ofte. De kan også stjæle, kan være aggressive og kan ikke bekymre sig om forskellen mellem rigtigt og forkert. Samtidig kan folk med antisocial personlighedsforstyrrelse være meget charmerende og kan bruge denne charme til at hjælpe dem med at manipulere andre.

Narcissistisk personlighedsforstyrrelse er opkaldt efter den græske mytiske figur Narcissus, den smukke, forgæves dreng, der blev forelsket i sin egen refleksion og stirrede beundrende på sig selv, indtil han blev spildt bort og døde. Årsagerne til narcissistisk personlighed er ukendte. Nuværende tænkning fokuserer på genetik eller på en dysfunktion mellem hjernen, tankeprocesser og adfærd. Andre teorier drejer sig om misbrug eller dysfunktionelle barndomme.

Yderligere symptomer på antisocial personlighedsforstyrrelse omfatter manglende evne til at have sunde forhold. Personer med denne type personlighedsforstyrrelse kan også have spottede arbejdshistorier og kan have gentagne gange haft problemer med loven. Andre symptomer kan være impulsiv og voldelig.

De psykiske sygdomme, der indgår i den brede beskrivelse af personlighedsforstyrrelser, er generelt opdelt i tre klynger. Klynge A omfatter schizoid personlighedsforstyrrelse, schizotypal personlighedsforstyrrelse og paranoid personlighedsforstyrrelse. Kluster B omfatter narcissistisk personlighedsforstyrrelse, antisocial personlighedsforstyrrelse, histrionisk personlighedsforstyrrelse og borderline personlighedsforstyrrelse – hvilket er forhold, der mest sandsynligt vil udvise en forbindelse mellem personlighedsforstyrrelser og løgn. Klynge C omfatter unødig personlighedsforstyrrelse, afhængig personlighedsforstyrrelse og obsessiv kompulsiv personlighedsforstyrrelse.