Hvad er vaginitis?

Vaginitis, som er behørigt kaldt vulvovaginitis, da det ofte involverer vulvaen, er en infektion eller irritation af vagina og vulva hos en kvinde. Der er mange årsager til vaginitis, som rammer kvinder i alle aldre og niveauer af seksuel aktivitet. Mange kvinder vil have en vaginal infektion mindst en gang i deres liv, og det bør ikke være en årsag til forlegenhed. Fordi ubehandlet vaginitis kan føre til frugtbarhedsproblemer og andre sundhedsmæssige problemer, bør kvinder altid se en læge for korrekt diagnose og behandling.

Mange kvinder forbinder gærinfektioner med vaginitis og bruger termerne ombytteligt. En gærinfektion, også kaldet candidiasis, er kun én type vaginal infektion. Tilstanden kan også være forårsaget af bakterier, parasitter, allergier og irriterende stoffer. Derfor er det vigtigt at ikke selvmedicinere for denne tilstand, fordi behandling med den forkerte medicin ikke eliminerer tilstanden. Symptomerne på problemet omfatter kløe, brænding, usædvanlig udledning, smertefuld vandladning eller blødning.

En af de mest almindelige former for denne tilstand er bakteriel vaginitis eller BV, som skyldes en bakteriel infektion eller en ubalance i vaginaens bakterielle flora. Det kan behandles med antibiotika og nogle naturlige teknikker, såsom at indføre gavnlige bakterier i det vaginale miljø. Candidiasis, eller en gærinfektion, behandles med svampe medikamenter. Trichomoniasis eller “trich” er en form for vaginal infektion forårsaget af parasitter og ses normalt som en seksuelt overført infektion, da den overføres fra person til person. Antibiotika bruges til at behandle trich.

Tilstanden kan også skyldes et fremmedlegeme i vagina. Symptomer er normalt lettet, når det fjernes, selv om en beroligende creme kan ordineres for at fremme helbredelse. Kvinder kan også udvikle vaginitis som en allergisk reaktion, typisk på grund af brugen af ​​duftstoffer.

Forebyggelse af vaginitis er relativt ligetil. Kvinder kan reducere sandsynligheden for infektion ved at spise sunde kostvaner, praktisere god kønshygiejne og undgå hårde sæber og duftstoffer. Det er også vigtigt at afstå fra at tåle, da en brusebad kan forstyrre vaginaens bakterielle balance. Tørring forfra til ryg, iført løs tøj og naturlige fibre, og ved brug af barrierebeskyttelse under seksuel aktivitet vil også reducere risikoen for en vaginal infektion. I sidste ende, på trods af en kvindes bedste indsats, kan hun alligevel blive smittet. Hurtig behandling er afgørende for at forhindre langsigtede problemer og at tage tilstanden tidligt, hvilket gør det meget lettere at helbrede.